ULKOINEN MAHDOLLISUUS!

Suomalaiset autokerhot

Suomessa on autokerhoja niin yksityisiä kuin eri yritysten ja oppilaitosten alaisia. Ne toimivat niin autokerhoina, -yhdistyksinä, tai -klubeina, jotka ovat keskittyneet yhteen tiettyyn automerkkiin tai -tyyppiin ja tällaisia kerhoja on ainakin noin sata.

Suomesta Löytyvät mm Mobilistikerhot:

 • Hämeen Mobilistit
 • Kymen Automobiilikerho
 • Lapin Mobilistit
 • Mikkelin Mobilistit
 • Naisten Automobiiliklubi
 • Parkanon seudun mobilistit
 • Pohjois-Karjalan Automobiilikerho
 • Rauman seudun Mobilistit
 • Satakunnan Mobilistit
 • Sisä-Savon Mobilistit
 • Tampereen seudun Mobilistit
 • Turun seudun Mobilistit
 • Päijät-Hämeen Mobilistit
 • Vauxhall Bedford Club Finland R

Kerhojen Tavoite

Mobilistikerhojen yleinen tavoite on vanhojen moottoriajoneuvojen säilyttäminen, kunnostaminen ja entisöinti sekä vanhan moottoriajoneuvokulttuurin ja liikenneperinteen vaaliminen. Kerhojen tarkoituksena on usein myös jakaa vanhoja moottoriajoneuvoja koskevaa tietoja ja toimia yhteistyössä muiden kerhojen kanssa. Yksi tärkeä tehtävä on myös mahdollistaa vanhojen autojen omistajien löytyminen ja saman mielisten ihmisten tapaaminen autojen parissa.

Yleensä kerhojen jäsenillä itselläänkin on vanhoja ajoneuvoja, moottoreita ja muuta alaan liittyvää rekvisiittaa, mutta useimpaan kerhoon pääsee jäseneksi vaikkei sellaisia itsellä olisikaan.

Kerhoilla on useasti erilaisia kerhotapaamisia ja jonkinlaisia yleisötapahtumia, jonne kaikilla on avoin pääsy, ja usein vielä ilman pääsymaksua. Monet kerhoista myös julkaisee paikallista lehteä, jossa kerrotaan kerhon historiasta ja tulevista tapahtumista sekä muusta paikallisista sekä alan uutisista.

Monella kerhoista on myös omia kerhon yhteisiä projekteja. Esimerkiksi Hämeen mobilisteilla on kolme omaa ajoneuvoa. Reo Speedwagon linja-auton kerholaiset ovat entisöineet omin voimin. Vuosimallia 1934 oleva auto on ollut Vekka Liikenteen käytössä mm. keskusta-Aulanko-linjalla, joten se on tuttu vanhemman polven hämeenlinnalaisille. Omistuksessamme on myös Hämeenlinnan palokunnan käytössä ollut Federal paloauto vuodelta 1937 sekä maastokuorma-auto Sisu SA-110. Federal on saatettu museorekisteriin syksyllä 2018 ja siinä on nyt alkuperäinen rekisteritunnus H-523. Sisu on valmistettu Hämeenlinnan autotehtaalla, joten kaikki autot ovat osa paikallishistoriaa. Pitkän aikavälin tavoitteena meillä on ollut hankkia yhdistykselle toimitila, johon voimme sijoittaa nämä ajoneuvoharvinaisuudet sekä mittavan kirjallisen arkistomme. Sopiva toimitila löytyi vuonna 2016 Janakkalan Harvialasta. Rakennus nimettiin Hälläpyörähalliksi kevättalvella 2017 ja tupaantuliaisia vietettiin 7. ja 14.6.2017. Monilla kerhoilla on lisäksi jäsenilleen omat jäsenmerkit autoon ja muita omia tuotteita jäsenistölleen tarjolla aina vaatteista ja videoista lähtien.

Suomalaiset autokerhot

Suomessa on myös Suomen ajoneuvohistoriallinen keskusliitto - SAHK ry. Yhdistys toimii vanhojen ajoneuvojen harrastajien keskusjärjestönä. Yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä 29 jäsenjärjestöä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on yli 7500. Yhdistys toimittaa Automobiili-lehteä ja suorittaa myös historiantutkimusta.

Liiton tarkoituksena on toimia moottoriajoneuvoperinnettä vaalivien ja moottoriajoneuvoja harrastavien yhdistysten keskusjärjestönä ja edistää niiden toimintaa. Liiton tarkoituksen aon myös toimia yhdessä liikenne- ja museoviranomaisten sekä muiden vastaavien järjestöjen kanssa. Liitto edistää ja tukea kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden ja vanhojen ajoneuvojen sekä työkoneiden konservointia, säilyttämistä, kunnostamista ja entistämistä. Liitto myös vaalii liikenneperinnettä ja näin tukee suomalaisen tieliikennehistorian tallentamista, sekä museotoimintaa. Liiton tuleee myös luetteloida Suomessa olevia vanhoja ajoneuvoja ja työkoneita, sekä hankkia, säilyttää ja jakaa niitä koskevaa kirjallisuutta ja muuta tietoutta.

SAHK pitää yllä myös automuseoiden ja autonäyttelyiden listausta ja tällä hetkellä Suomesta löytyvät: Etelä Karjalan automuseo Joutsenosta, Kuopion automuseo, Oulun automuseo, Parkanon seudun automuseo, Vaasan auto- ja moottorimuseo, Ylämyllyn Wanha Automuseo, Antin automuseo Vesivehmaalla, Jakolan tilan automuseo (yksityismuseo), Jokelan kotiseutumuseo, Merstolan Pysäkki Harjavallassa, Myllyn vanhat autot Liperissä, Pietarsaaren moottorimuseo, Trollbergan traktorii ja maatalousmuseo, Turun automuseo, Tuusulan automuseo, Uudenkaupungin automuseo, Wanhat Wehkeet, Vehoniemen automuseo Kangasalalla sekä WHD Gård Nurmaalla.

Automobiili lehti

Automobiili on alan erikoislehti, joka on perustettu jo 1963. Lehti sisältää mm. ajoneuvojen historiaa, tekniikkaa, ajoneuvojen esittelyä, harrastustoimintaa, järjestöä ja jäsenkerhoasiaa, tapahtumia sekä ilmaisen osto- ja myynti palstan yksityishenkilöille.

Autohistoriallinen seura ry

Suomessa toimii myös erillinen autohistoriallinen seura, joka on merkitty yhdistysrekisteriin vuonna 1965. AHS järjestää vuosittain museoajoneuvoharrastajille useita ajotapahtumia sekä teema- ja luentoiltoja ja retkiä harrastukseen liittyviin kohteisiin. AHS:n jäsenet ovat kiinnostuneita menneiden aikojen ajoneuvoista, miten ne ovat kehittyneet, mikä niiden tekniikka oli ja miten niitä voisi nykyään entisöidä ja säilyttää sekä nykyiselle että tulevilla sukupolville.

Seuralla on oma harrastelehti Morjens, joka ilmestyy neljästi vuodessa.

Suomen Autohistoriallisen seuran jäseneksi voi liittyä, vaikkei itse vanhaa museoautoa omistaisikaan.

Lisää Club Autoista

Autot tulivat Suomeen 1900-luvun alussa ja alkuvuosina autoilu oli täysin rikkaiden huvi. Suomen harvoilla teillä nähtiin kyllä muidenkin kuin suomalaisen harvoja autoja silloin kuin rikkaat ja vaikutusvaltaiset ruotsalaiset tai venäläiset olivat käymässä Suomessa.